Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami

4.51 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 50 dag, mąka tortowa +- 50 dag, jajka 2 sztuki, śliwki +- 50 dag, cukier - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry + sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka, śmietana gęsta 400 ml
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle

Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki

    ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski
  • etap 2. do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące
  • etap 3. ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli
  • etap 4. nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwk
  • etap 5. do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu

    cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować