Knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki
ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski
2.do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące
3.ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli
4.nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwk
5.do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu
cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem
Komentarze