Knedle ze śliwkami

4.48 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Mieszkamy wielopokoleniową rodziną w dużym domu. Kiedy wnuki wracały ze szkoły, razem gotowaliśmy knedle. Szło nam błyskawicznie

  • 40 min

Składniki:

  • ● ok. 60 dag śliwek
    ● 8 dag margaryny
    ● 1/2 kg mąki
    ● 2 łyżki masła
    ● bita śmietana
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, przekrawamy
    i wyjmujemy pestki. 1/2 l wody
    gotujemy, dodajemy margarynę.
    Wrzątkiem zalewamy mąkę
    i energicznie mieszamy. Wyrabiamy
    ciasto.
  • 2. Z ciepłego ciasta formujemy
    wałeczki i kroimy jak na kopytka.
    Każdą porcję rozpłaszczamy,
    na środku kładziemy połówkę śliwki i formujemy knedle.
    Wkładamy do wrzącej, lekko
    osolonej wody i gotujemy ok.
    2 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy
    łyżką cedzakową
  • 3. Masło roztapiamy w rondelku,
    polewamy knedle i dekorujemy
    bitą śmietaną.

Porady

Ireny Irmińskiej Knedle można zamrażać. Są smaczne też z morelami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować