Knedle ze śkliwkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasto jest na tradycyjne śląskie knedle choć tamte muszą być z węgierkami ja do swoich użyłam śliwek czerwonych renklod.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - zimne gotowane ziemniaki: 70 dekagramów
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    DODATKOWO::
    - śliwki renklody: 10 sztuk
    - cukier: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ze śkliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki skręcić przez maszynkę i wymieszać z jajkami, następnie dodać mąkę wymieszaną z cukrem i zagnieść ciasto.
  • 2. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
    Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje na każdą porcję ciasta ułożyć kawałek śliwki, dosypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepić knedle.
  • 3. W garnku zagotować wodę i lekko ją osolić na gotująca się wodę wrzucić knedle i gotować do wypłynięcia.
    Podawać lekko przestudzone, polane stopionym masłem lub słodką śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować