Gdy tylko w moim ogrodzie pojawiają się śliwki natychmiast gotuję knedle z nimi. Uwielbia je moja rodzina na słodko, właśnie polane sosem owocowym.
50 min
Składniki:
Składniki na 20 knedli
60 dag ugotowanych ziemniaków przetartych przez praskę
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki mąki poznańskiej
1 kostka białego sera - u mnie ser chudy
Około 1 kg dojrzałych śliwek
Sos
1/2 kg śliwek
Cukier do smaku
Cynamon
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Knedle z serem ze śliwkami z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przenieść ziemniaki, ser, mąki, jajko - zagnieść jednolite ciasto. Uformować wałki, pociąć na kawałki, z których uformować placuszki. Na środek każdego placka ułożyć wydrylowaną śliwkę(jeśli będą duże przekroić na pół. Zlepić knedelki. Zagotować wodę z solą, wrzucać knedlei gotować na małym ogniu około 10 minut od chwili wypłynięcia. wyjąć łyżką cedzakową.
Śliwki na sos wydrylować, podlać wodą, dodać łyżkę cukru, rozgotować. Następnie zmiksować, doprawić cukrem i cynamonem, zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie, zagotować. Knedle polać ciepłym sosem.
Porady
1. knedle można dodatkowo polać bułką tartą z masłem.
Komentarze