Knedle z serem ze śliwkami z sosem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Gdy tylko w moim ogrodzie pojawiają się śliwki natychmiast gotuję knedle z nimi. Uwielbia je moja rodzina na słodko, właśnie polane sosem owocowym.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 20 knedli
    60 dag ugotowanych ziemniaków przetartych przez praskę
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    2 łyżki mąki poznańskiej
    1 kostka białego sera - u mnie ser chudy
    Około 1 kg dojrzałych śliwek
    Sos
    1/2 kg śliwek
    Cukier do smaku
    Cynamon
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z serem ze śliwkami z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przenieść ziemniaki, ser, mąki, jajko - zagnieść jednolite ciasto. Uformować wałki, pociąć na kawałki, z których uformować placuszki. Na środek każdego placka ułożyć wydrylowaną śliwkę(jeśli będą duże przekroić na pół. Zlepić knedelki. Zagotować wodę z solą, wrzucać knedlei gotować na małym ogniu około 10 minut od chwili wypłynięcia. wyjąć łyżką cedzakową.
    Śliwki na sos wydrylować, podlać wodą, dodać łyżkę cukru, rozgotować. Następnie zmiksować, doprawić cukrem i cynamonem, zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie, zagotować. Knedle polać ciepłym sosem.

Porady

1. knedle można dodatkowo polać bułką tartą z masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować