Knedle ze śliwkami i śmietaną lub sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy .Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko oraz szczyptę soli i zagniatamy na gładkie ciasto.Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.
Do środka śliwki wsypujemy odrobinę cukru i przykrywamy ciastem tak aby powstała kulka. Tak przygotowane knedle gotujemy na osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.
Sos śliwkowy. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki .Połówki śliwek wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu mieszając aby się nie przypaliły. Kiedy puszczą sok dodajemy cukry oraz cynamon. Jeśli jest mało soku można podlać odrobiną wody.
Komentarze