Niedrogie i łatwe do przygotowania, a pyszne. Świetnie smakują z sosem pieczeniowym, pomidorowym, masełkiem i zrumienioną na patelni bułeczką, a także solo.
1 godz. 10 min
Składniki:
- 40 dag mąki,
- 2 czerstwe bułki,
- 1 jajko,
- 1 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowanej),
- ok.2-3 dag masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Knedle z bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki pokrój w kostkę, przyrumień na maśle. Mąkę przesiej do miski,
wlej wodę mineralną i roztrzepane jajko. Dodaj proszek do pieczenia i
sól. Przemieszaj drewnianą łyżką do momentu, gdy ciasto zgęstnieje i
będzie odchodzić od łyżki. Dodaj zrumienioną bułkę i wymieszaj.
Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około pół
godziny.
2.Na stolnicy posypanej mąką, uformuj z ciasta gruby wałek i włóż do
garnka z wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu przewracając, około 30 minut.
3.Po ugotowaniu, wyjmij, odsącz i podaj wedle uznania - z sosem pieczeniowym lub gorącym masłem i zrumienioną na patelni tartą bułką.
Komentarze