Knedle z bułki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niedrogie i łatwe do przygotowania, a pyszne. Świetnie smakują z sosem pieczeniowym, pomidorowym, masełkiem i zrumienioną na patelni bułeczką, a także solo.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 40 dag mąki,
    - 2 czerstwe bułki,
    - 1 jajko,
    - 1 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowanej),
    - ok.2-3 dag masła,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki pokrój w kostkę, przyrumień na maśle. Mąkę przesiej do miski,
    wlej wodę mineralną i roztrzepane jajko. Dodaj proszek do pieczenia i
    sól. Przemieszaj drewnianą łyżką do momentu, gdy ciasto zgęstnieje i
    będzie odchodzić od łyżki. Dodaj zrumienioną bułkę i wymieszaj.
    Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około pół
    godziny.
  • 2. Na stolnicy posypanej mąką, uformuj z ciasta gruby wałek i włóż do
    garnka z wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu przewracając, około 30 minut.
  • 3. Po ugotowaniu, wyjmij, odsącz i podaj wedle uznania - z sosem pieczeniowym lub gorącym masłem i zrumienioną na patelni tartą bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować