Knedle z jagodami

4.45 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Knedle ziemniaczane na słodko.

Składniki:

  • ( Na ok. 15 knedli)
    1,5 kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
    1 jajko
    1,5 szklanki mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy ( mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków)


    śmietana 18%
    jagody do posypania knedli
    cukier
Wystaw ocenę:

4.45 (150 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko oraz mąkę. Wyrobić rękoma gładką masę.
  • 2. Stolnice oprószyć mąką. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć łyżeczkę jagód , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.
  • 3. W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • 4. Knedle podawać polane śmietaną , posypane cukrem oraz jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować