Kluski ziemniaczane z roladkami i sosem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na świąteczny obiad to nie tradycyjny ziemniak, lecz kluski ziemniaczane. Lubią je dorośli i dzieci, wręcz się cieszą, że coś innego. I , o dziwo, sami proponują pomoc... Do tego roladki z mięsa i sos.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski:
    1 kg. ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki puszystej poznańskiej Lubella+do podsypania
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    szczypta soli
    Roladki:
    0,5 kg. mielonej szynki
    4 łyżki pokrojonej w kostkę marynowanej papryki
    4 łyżki pokrojonych w kostkę marynowanych ogórków
    2 ząbki posiekane czosnku
    1 cebula pokrojona w kostkę
    2 łyżki posiekanego koperku
    listki z dwóch gałązek tymianku
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Panier:
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanego koperku
    Sos:
    1 butelka 700g. przetartych pomidorów z czosnkiem
    2 łyżki oleju
    2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    szczypta przyprawy Harissa
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    natka pietruszki pokrojona do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Kluski ziemniaczane z roladkami i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ziemniaki mielę, dodaje obie mąki, jajko, sól i zagniatam, dzielę na trzy części, podsypuję mąką, formuje wałki. Wałki kroję nożem w plasterki, robię wzór widelcem.
  • jk 2. Kluski gotuję partiami , w osolonym wrzątku 3-4 minuty. Wyjmuje na talerze łyżką cedzakową.
  • jk 3. Składniki na roladki łączę na jednolitą masę. Z masy formuje cztery podłużne roladki. Bułkę tartą mieszam z koperkiem i otaczam roladki, układam je na blasze. Piekę 30 minut w temp. 180 stopni.
  • jk 4. Do rondelka wlewam olej, przetarte pomidory, doprowadzam do zagotowania, dodaje czosnek niedźwiedzi, doprawiam solą i pieprzem.
  • jk 5. Roladki kroję w plastry, układam na talerzu, dodaje kluski, polewam sosem. Całość posypuje pietruszką.

Porady

Do tak przygotowanych klusek możemy dodać swoje ulubione mięsa i sosy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować