Kluski ziemniaczane z serem z sosem malinowym

4.5 (169 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Propozycja na piątkowy obiad, gwarantowane zadowolenie na twarzy dzieci i dorosłych.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski ziemniaczane
    1 kg ziemniaków
    ½ kg sera białego półtłustego
    mąka ziemniaczana – ile zabierze
    2 jajka
    płaska łyżka soli

    Sos malinowy:
    2-3 szklanki malin
    Ok 8 łyżek cukru pudru
    Ok 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy Ser

Kluski ziemniaczane z serem z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski ziemniaczane: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę wraz z serem białym, lekko przestudzić. Ciasto podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę. Rękoma urywać kawałek ciasta i wykonać kluskę.
  • 2. Sos malinowy: maliny wrzucić do garnka, dodać cukier puder i zagotować, zblendować, wlać słodką śmietankę. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu i zagotować. W razie potrzeby dosłodzić.
  • 3. Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min. Kluski podawać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować