Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem

  • wyświetlono: 483 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kluski zrobiłam z ziemniaków , które pozostały z dnia poprzedniego. Wyszło smakowite danie, które w locie znikało z talerzy:)Podałam je z chrupiącym boczkiem, lecz takie prosto z wody też są znakomite, bo wypełnione mięsnym farszem.

123
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1 kg. ugotowanych ziemniaków-u mnie z dnia poprzedniego
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej+do podsypania
szczypta soli
Farsz:
500 g. mielonego mięsa z łopatki wieprzowej z dodatkiem wołowiny
300 g. pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka przyprawy do mięs
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
osolony wrzątek
20 dag. wędzonego boczku w plasterkach
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem

  • Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem1. Robię farsz. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje mięso, mieszając łopatką podsmażam, dodaję starte na tarce o dużych oczkach pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę,podsmażam, posypuję przyprawą do mięs, mieszam, duszę do momentu aż odparuje płyn, próbuję, doprawiam pieprzem i solą, mieszam, studzę.
  • Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem2. Ziemniaki mielę praską, dodaje mąki, jajka, sól, zagniatam gładkie ciasto.
  • Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem3. Ciasto dzielę na pół,podsypuję mąką, z każdej połowy toczę wałek, każdy wałek dzielę na sześć części, z każdej części robię placek, nakładam farsz, zlepiam kluski.
  • Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem4. Kluski gotuję porcjami w osolonym wrzątku ok. 5 minut od wypłynięcia, wykładam łyżką cedzakową na talerze, pozostawiam by lekko obeschły z obu stron.
  • Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem5. Na suchej patelni podsmażam pokrojony w paseczki boczek, gdy jest rumiany dodaje masło i bułkę, lekko rumienię, odstawiam. Kluski lekko podsmażam na oleju, odsączam , podaję posypane boczkiem z bułeczką.

Porady

Jeśli ktoś woli lżejszy posiłek, to klusek nie obsmażać na oleju, tylko podać takie z wody , posypane boczkiem, bądź same.
Kluseczki lubią towarzystwo kiszonych ogórków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsofarszboczekziemniakikluskidanie główne

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada mięsna

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Rolada mięsna z farszem jajecznym

Pyszna,sycąca rolada mięsna,idealna...

Bakłażanowe ruloniki z mięsnym farszem

Dodane przez: rena123

Bakłażanowe ruloniki z mięsnym farszem

Pyszne połączenie warzyw z mięsem...

pierozki z mięsem

Dodane przez: Bożena Z.

Pierożki z mięsnym farszem

pyszne delikatne pierozki z farszem...

Gołąbeczki z mięsnym farszem

Dodane przez: rena123

Mini-gołąbki z mięsnym farszem

Malutkie gołąbki z wewnętrznych...

Ziemniaczane ciasto z mięsnym farszem i sosem grzybowym

Dodane przez: anik9

Ziemniaczane ciasto z mięsnym farszem i sosem...

Danie jest proste i smaczne. Wszystkim...

image-0ibq4nq

Dodane przez: KiciaGotuje

CUKINIE Z FARSZEM MIĘSNYM

ŁATWY W PRZYGOTOWANIU,PEŁNOWARTOŚCIOWY...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE