Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    1 sparzona i zeszklona cebula
    1 całe jajko
    200-300 g maki ziemniaczanej
    około 200-300 g kapusty kiszonej
    olej do przesmażenia kapusty
    woda do podlewania
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kapusta kiszona

Kluski z podduszoną kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
    3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ja woda. Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    4. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
    5. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Młoda kapusta Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować