Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami

4.44 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To regionalne danie Wielkopolski, bardzo popularne i lubiane. W mojej rodzinie dodajemy dodatkowo kilka ugotowanych ziemniaków, bo kluski są wtedy jaśniejsze, i delikatniejsze w smaku. Kolor klusek zależy od gatunku ziemniaków oraz od upływu czasu kiedy zetrzeny ziemniaki i zaczniemy je gotować. Im dłużej stoi masa ziemniaczana w misce tym będą bardziej szare.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    3 ziemniaki ugotowane,
    1 całe jajko + 1 żółtko,
    3 łyżki mąki pszennej.
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka soli.

    Kapusta gotowana:
    0,5 kg kapusty
    1 cebula,
    3 łyżki smalcu (najlepiej ze skwarkami),
    szkalnka gorącej wody,
    liść laurowy,
    3 ziela angielskie,
    sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

4.44 (155 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kapusta kiszona

Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie je myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach do przecierania lub użyj elektrycznej maszynki z końcówką do ścierania. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub również zetrzeć na tarce.
  • wyciskanie wody 2. Następnie za pomocą bawełnianej ścierki lub sita trzeba odcisnąć surowe ziemniaki z nadmiaru wody.
  • ziemniaki 3. Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki, jajko+żółtko, mąki oraz sól. do ziemniaków.
  • ciasto 4. Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze opcjonalnie mąkę masa musi być dosyć zwarta.
  • ciasto 5. Gotową mase wyłóż na płaski talerz.
  • gotowanie 6. W garnku zagotować wodę z solą i olejem.Kiedy woda się gotuje łyżką zbieramy z talerza nieduże kluski i wkładamy je do gorącej wody.
    Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Podajemy od razu po ugotowaniu z ugotowaną kapustą.
  • kapusta 7. Kapustę kiszoną, pokroić na mnijesze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kapustę do miękkości.. Jak już będzie dobra to ja odcedzamy i dodajemy smalc. Dokłądnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Porady

Można użyć świeżej słoniny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować