Kluski śląskie ze słodkimi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zwykle ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, możemy również użyć ziemniaków z obiadu. Słodkie ziemniaki zawinąć w folię przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.60 minut.
2.Po upieczeniu słodkie ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez prasę wraz ze zwykłymi ziemniakami, dodać jajko mąkę oraz sól, zarobić ciasto tak aby nie lepiło się do rąk. Jeśli ciasto jest nadal zbyt luźne dodać więcej mąki. Z ciasta formować małe kulki o wielkości orzecha włoskiego następnie lekko spłaszczyć i palcem lub końcówką łyżki drewnianej zrobić wgłębienie. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia klusek ma powierzchnię i zagotowania wody. Kluski wykładać na talerze, polać roztopionym masłem.
Komentarze