Kluski śląskie ze słodkimi ziemniakami

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetny dodatek do dań głównych o pięknym jesiennym kolorze.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    2 średnie średnie słodkie ziemniaki ok. 1/2 kg
    1 jajko
    30 dag mąki ziemniaczanej lub ile zabierze ciasto
    1/2 łyżeczki soli

    Masło do polania
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie ze słodkimi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zwykle ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, możemy również użyć ziemniaków z obiadu. Słodkie ziemniaki zawinąć w folię przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.60 minut.
  • 2. Po upieczeniu słodkie ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez prasę wraz ze zwykłymi ziemniakami, dodać jajko mąkę oraz sól, zarobić ciasto tak aby nie lepiło się do rąk. Jeśli ciasto jest nadal zbyt luźne dodać więcej mąki. Z ciasta formować małe kulki o wielkości orzecha włoskiego następnie lekko spłaszczyć i palcem lub końcówką łyżki drewnianej zrobić wgłębienie. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia klusek ma powierzchnię i zagotowania wody. Kluski wykładać na talerze, polać roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować