Kluski śląskie z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie z kurkami

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (1-2 porcje)
    250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1 duża czubata łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    150 g kurek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski śląskie z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kluski:
    Ziemniaki przekładamy do miski i odkładamy z nich 1/4 część. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy tyle mąki ile było "odjętych" ziemniaków. Dodajemy jako, odłożoną część ziemniaków i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za klejące (zależnie od typu ziemniaków) można podsypać dodatkowo mąką. Z ciasta odrywamy kawałki, które rolujemy w rękach w niewielką kulkę. W klusku robimy kciukiem dołek.
    Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody (ok.10-12 minut).
    kurki:
    Kurki oczyszczamy, myjemy, a większe kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili kurki. Kurki obsmażamy na maśle przez 10-12 minut, pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku.

    Ugotowane kluski można podsmażyć na tej samej patelni po zdjęciu z niej kurek.

    uwaga: kurek wcześniej nie trzeba obgotowywać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować