Kluski śląskie koperkowe

5 (194 ocen)

Te kluski wszyscy znają i kochają, ja czasem wgniatam do ciasta posiekany koperek, warto wypróbować.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    płaska łyżeczka soli
    mąka pszenna do podsypywania
    1 łyżka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Kluski Skwarki

Kluski śląskie koperkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09mchwu 1. Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i przepuścić przez maszynkę do mielenia.
    Połączyć z mąką ziemniaczaną, jajkiem, solą i koperkiem, wyrobić ręcznie ciasto ( gdyby było za rzadkie dodać trochę mąki pszennej ).
    Z połowy ciasta zrobić wałek jak na kopytka, kroić na kawałki, z każdego formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej, trochę spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę po środku.
    Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty dłużej. Podawać z czym się lubi : z sosem, ze skwarkami albo z samym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować