KLUSKI ŚLASKIE JAK U BABCI

4.99 (141 ocen)

  • 60 min

Najprostsze, najszybsze, najsmaczniejsze

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    łyzka soli do ugotowania ziemniaków
    mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski ślaskie jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Układamy ziemniaki w misce, wygładzamy na równo, dzielimy na 4 częsci równe. Jedną częśc odbieramy, w to miejsce nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 7 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką

Porady

Kluski możemy także podawać z sosem np grzybowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować