Pampuchy na parze

4.51 (149 ocen)

  • 60 min

Pysznie smakują latem z sosem truskawkowym ..

  • 60 min

Składniki:

  • 100 gram drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 szklanki mleka
    kilogram mąki pszennej typ 450
    4 jajka
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek
Wystaw ocenę:

4.51 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pampuchy na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PAMPUCHY NA PARZE 1. Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut...

Porady

można je też podawać do obiadu polane ciemnym sosem jako dodatek do mięsa.są pyszne na ciepło i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować