Kluski leniwe z sosem teuskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Na początek sezonu truskawkowego zachęcam Was do przygotowania klusek leniwych z sosem truskawkowym. Ja kluski leniwe podałam razem z pysznym kompotem z czerwonej porzeczki. Pychotka.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
    2 jajka
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    1 lub 2 szklanki mąki pszennej (zależy od wilgotności sera)
    szczypta soli
    SOS:
    jogurt grecki
    truskawki
    cukier (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski leniwe Dania główne

Kluski leniwe z sosem teuskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozdrabniamy za pomocą widelca.
    Dodajemy mąkę pszenną, jajka, mąkę ziemniaczaną.
    Szybko wyrabiamy ciasto na gładką masę.
    Z ciasta formułujemy wałek.
    Odkrawamy kluski o szerokości 2-3 cm.
    Do wrzącej się wody, z szczyptą soli, wrzucamy kluski i delikatnie mieszamy.
    Po 1-2 min od wypłynięcia na wierzch wyciągamy kluski.
    Sos:
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki.
    Jogurt grecki mieszamy z truskawkami i dla chętnych dodajemy cukier

Porady

Kluski leniwe podajemy od razu po ugotowaniu, gdy są ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować