Kluski grysikowe

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kluski grysikowe czyli kluski z kaszy manny. Można podać je ze stopionym masłem i cukrem lub polane słodkim, owocowym sosem. To także smaczny dodatek do różnego rodzaju czystych zup lub do mięsnych czy warzywnych gulaszy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 20dag kaszy manny
    10dag mąki
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dodatki

Kluski grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, wsypać kaszę mannę i przesianą mąkę, wlać mleko, bardzo dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut. Po ty czasie ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Łyżką formować niewielkie kluseczki, wkładać na osolonego wrzątku i gotować około 3 minuty, odcedzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować