Ciasto grysikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i apetyczne ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    margaryna 100 g,
    cukier 2/3 szk,
    żółtka 2 szt,
    śmietana 4 łyżki,
    miód 3 łyżki,
    ocet 1 łyżeczka,
    soda oczyszczona 1 łyżeczka,
    sól 1 szczypta,
    Krem:
    mleko 600 ml,
    cukier 2/3 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżki,
    kasza manna 14 łyżeczek,
    masło 150 g,
    Ponadto:
    powidła śliwkowe 200 g,
    masa kajmakowa 200 g,
    płatki migdałowe 50 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Ciasto

Ciasto grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce, ponakłuwać widelcem i piec około 12 - 14 minut w temperaturze 180 stopni.
    Krem: 500 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. W reszcie mleka rozprowadzić kaszę mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia i ostudzić. Masło ubić na jasną i puszystą masę. Porcjami dodawać kaszę mannę i zmiksować na jednolity krem.
    Składanie: Pierwszy blat ciasta przełożyć do foremki do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie 1/3 masy. Przykryć kolejnym blatem i dwukrotnie powtórzyć czynność. Na górny blat wyłożyć masę kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować