Ciasto grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki na ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce, ponakłuwać widelcem i piec około 12 - 14 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem: 500 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. W reszcie mleka rozprowadzić kaszę mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia i ostudzić. Masło ubić na jasną i puszystą masę. Porcjami dodawać kaszę mannę i zmiksować na jednolity krem.
Składanie: Pierwszy blat ciasta przełożyć do foremki do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie 1/3 masy. Przykryć kolejnym blatem i dwukrotnie powtórzyć czynność. Na górny blat wyłożyć masę kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze