Kluski grysikowe z owocami i sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Coś na śniadania aby wprawić się w świąteczny nastrój.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza manna: 200 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - masło: 50 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - Tłuszcz: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - kompot z suszu: 250 mililitrów
    - cynamon: 10 gramów
    - limlnka: 1 sztuka
    - gruszka: 1 sztuka
    - śliwka: 2 sztuki
    - jabłko: 1 sztuka
    - posiekane orzechy włoskie: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski grysikowe z owocami i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy na 30 min ciepłym mlekiem.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, przesypując przesianą mąką, doprawiamy.
  • 3. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, mieszamy, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, polewamy gorącą wodą, osączamy.
  • 4. Kompot z suszu gotujemy do zredukowania połowy płynu, dodajemy cynamon, skórkę i sok z limonki.
  • 5. Owoce kroimy na ósemki. Dodajemy do zredukowanego kompotu i powoli gotujemy na półtwardo. Uważając żeby się nie rozgotowały.
  • 6. Kluski i owoce układamy na talerzu i polewamy sosem otrzymanym z kompotu. Dekorujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować