Kluski "chmurki"

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kluski "chmurki" to smak mojego dzieciństwa. Każde dziecko zje je z apetytem , a do tego jest to szybkie i banalnie proste danie.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    pół szklanki letniej wody
    pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski "chmurki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Letnią wodę mieszamy dokładnie z jajkiem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę mieszając by nie powstały grudki. Dodajemy sól i odtswiamy ciasto na około 10minut.
    W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę i doprowadzamy do wrzenia.
    Odrywamy kawałki ciasta łyżką stołową i wrzucamy na gotującą się wodę za każdym razem zanurzając łyżkę. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy jeszcze minutę i odcedzamy.

Porady

Kluski najlepiej smakują okraszone podsmażoną cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować