Klopsy z warzywami w sosie śmietanowym

4.99 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Danie proste, smaczne i niedrogie. Możemy podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

  • 45 min

Składniki:

  • Na kotlety:
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 stara bułka
    1 łyżeczka zmielonej kolendry
    sól, pieprz
    5 łyżek bułki tartej
    olej do smażenia

    Na sos:
    1 por, tylko biała część
    2 marchewki
    2-3 łyżki masła
    250 g słodkiej śmietanki
    1 łyżka siekanej pietruszki
    sól, pieprz
    50 sera pecorino lub parmezanu
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Klopsy z warzywami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bułkę namocz w wodzie, by dobrze namiękła. Wyciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Mięso wymieszaj też z jajkiem i przyprawami. Formuj kulki i każdą obtaczaj w bułce tartej. Obsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Odkładaj na ręcznik papierowy.
  • 2. Pora pokrój w pół talarki. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelnię po smażeniu kotletów dodaj masło, wrzuć warzywa i przesmaż je aż się lekko zeszklą (nie muszą być całkiem miękkie). Wyłącz palnik, dolej śmietankę, i starty ser, dodaj soli i pieprzu, wymieszaj. Wylej do formy żaroodpornej, na sos układaj kotleciki.
  • 3. Zapiekaj w 180 st. C przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować