Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na szybki, lekki oraz bardzo smaczny obiad. Mięso wychodzi niezwykle delikatne i doskonale komponuje się z kremowym sosem.
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
400g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe)
papryka słodka
papryka ostra
sól
mąka do obtaczania
olej
Dodatkowo:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
natka pietruszki/koperek
Ponadto:
3 łyżki śmietany 12-18 %
Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
Dodać pokrojone marchewki z pietruszką, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę.
Danie doprawić do smaku i zagotować.
(W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ale u mnie praktycznie zawsze wychodzi odpowiednio gęsty.)
Komentarze