Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym

4.45 (219 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na szybki, lekki oraz bardzo smaczny obiad. Mięso wychodzi niezwykle delikatne i doskonale komponuje się z kremowym sosem.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe)
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    mąka do obtaczania
    olej
    Dodatkowo:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
    natka pietruszki/koperek
    Ponadto:
    3 łyżki śmietany 12-18 %
Wystaw ocenę:

4.45 (219 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
    Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
    Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
    Dodać pokrojone marchewki z pietruszką, listki laurowe oraz ziele angielskie.
    Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
    (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
    Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę.
    Danie doprawić do smaku i zagotować.
    (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ale u mnie praktycznie zawsze wychodzi odpowiednio gęsty.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować