Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

  • wyświetlono: 391 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lubicie dziczyznę? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcam. Mięso z dziczyzny ma tą zaletę, że pochodzi od zwierząt, które nie są sztucznie dokarmiane. Żywią się głównie roślinami z lasu, więc nie natkniemy się w nim na wszelkie niespodzianki nowoczesnego świata w postaci antybiotyków, pestycydów i nawozów. W dodatku mięso jest bardzo delikatne, smaczne i zdrowe - zdecydowanie chudsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Jeśli Was przekonałam, to zapraszam na pulpeciki z jelenia. Podczas przyrządzania tego dania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie tak pyszne i aromatyczne danie. Klopsiki są bardzo delikatne, mięciutkie i charakterystyczne w smaku. Idealnie komponują się ze wspaniałym i jakże aromatycznym sosem z brandy, która spełnia tu ważną rolę: podkreśla smak potrawy, nadając dodatkowej głębi smaku.

Logo czarne 800 i 150
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Pulpeciki

400 g udźca z jelenia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju słonecznikowego
25 g masła
szczypta suszonego cząbru
szczypta suszonego rozmarynu
szczypta suszonego estragonu
pieprz czarny
sól

Sos

350 g brązowych pieczarek
400 ml bulionu wołowego
150 ml brandy
150 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 owoce jałowca
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki suszonego cząbru
½ suszonego rozmarynu
½ suszonego estragonu
szczypta cukru
pieprz czarny
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

  • 1. Pulpeciki

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy na talerz.
  • 2. Sos

    Na tą samą patelnię wrzucamy masło i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami.

Porady

- Pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia.
- Do dania polecam łagodne w smaku wino ze szczepu Shiraz, które świetnie pasuje do dań z dziczyzny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dziczyznajeleń

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsiki w sosie pieczarkowo-cebulowym

Dodane przez: Klaudia0318

Klopsiki w sosie pieczarkowo-cebulowym

Uwielbiam różnego rodzaju klopsy...

Klopsiki gotowe :)

Dodane przez: bialelatawce13

Klopsiki w sosie koperkowo - pieczarkowym

Gdy pierwszy raz ich spróbowałam...

zrazy

Dodane przez: Kasja1986

Zrazy z jelenia w sosie śmietanowym z boczniakami

Zrazy z szynki jelenia to pyszny...

.

Dodane przez: Anitka0804

Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym

Pyszne drobiowe klopsiki w aksamitnym...

image-0tyco5i

Dodane przez: kretka

Paprykowe klopsiki w sosie pieczarkowym

Delikatne klopsiki z drobiowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE