Klopsiki w słoikach

4.42 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem szczęśliwą żoną i mamą. Prowadzę też małą własną działalność. W kuchni chętnie eksperymentuję na tyle, na ile pozwala mi czas, ale naprawdę bardzo to lubię.

Składniki:

  • ● 1 kg mieszanego mięsa mielonego
    ● czerstwa bułka
    ● mleko
    ● 2 jajka
    ● cebula
    ● kilka ząbków czosnku
    ● sól, pieprz
    ● natka pietruszki
    Sos:
    ● 4-5 marchewek
    ● 4 pietruszki
    ● 1 duży seler
    ● kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.42 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w słoikach 1. Cebulę, czosnek i natkę drobno
    siekamy, dodajemy do mięsa. Bułkę namoczoną w mleku
    dokładnie odciskamy i dodajemy
    do mięsa razem z jajkami
    Przyprawiamy do smaku i wyrabiamy
    na jednolitą masę. Z mięsa
    formujemy kuleczki wielkości
    orzecha włoskiego.
  • 2. Warzywa oczyszczamy, szatkujemy
    na tarce o dużych oczkach.
    Wlewamy 2 l wody, dodajemy
    kostkę rosołową i gotujemy.
    Gdy trochę zmiękną, wrzucamy
    klopsiki. Gotujemy.
  • 3. Gotowe klopsiki wyjmujemy,
    warzywa gotujemy, aż powstanie
    sos. Wkładamy po kilka
    klopsików do słoików, zalewamy
    sosem. Słoiki pasteryzujemy
    10-15 minut.

Porady

● Przed wrzuceniem do sosu klopsiki można oprószyć mąką i lekko obsmażyć. ● Do sosu można dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i doprawić do smaku mieloną papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (199 ocen)

Ryby w słoikach.

To może cię zainteresować