Galareta wieprzowa w słoikach

4.35 (188 ocen)

  • 30 min

Zawsze zlewałam galaretę do salaterek. Teraz postanowiłam zlać ją do 1/2 litrowych słoików. Jest to dobry pomysł na dłuższe jej przechowywanie i łatwe jej przewiezienie.

  • 30 min

Składniki:

  • Galareta wieprzowa w słoikach
    Składniki:
    1 golonka (u mnie 1,5 kg)
    3 nóżki
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    Przyprawy: sól, pieprz w ziarnkach i mielony, listek laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.35 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta wieprzowa w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wyczyszczone mięso namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka godzin. Następnie wodę zlać, zalać świeżą czystą wodą, zagotować,(gdy pojawią się szumowiny to zebrać łyżką), dodać sól, pieprz w ziarenkach, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, obraną marchewkę. Gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać ząbki czosnku. Mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić w drobną kostkę, marchewkę w cienkie plasterki. Wywar przecedzić przez sitko. Mięso wymieszać z marchewką. Odcedzony wywar doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zagotować. Mięso ułożyć w wyparzonych słoikach(u mnie do połowy słoika), zalać gorącym wywarem, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Porady

1.do nóżek można dodać parę dkg mięsa od szynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować