Zawsze zlewałam galaretę do salaterek. Teraz postanowiłam zlać ją do 1/2 litrowych słoików. Jest to dobry pomysł na dłuższe jej przechowywanie i łatwe jej przewiezienie.
30 min
Składniki:
Galareta wieprzowa w słoikach
Składniki:
1 golonka (u mnie 1,5 kg)
3 nóżki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz w ziarnkach i mielony, listek laurowy, ziele angielskie
Galareta wieprzowa w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wyczyszczone mięso namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka godzin. Następnie wodę zlać, zalać świeżą czystą wodą, zagotować,(gdy pojawią się szumowiny to zebrać łyżką), dodać sól, pieprz w ziarenkach, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, obraną marchewkę. Gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać ząbki czosnku. Mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić w drobną kostkę, marchewkę w cienkie plasterki. Wywar przecedzić przez sitko. Mięso wymieszać z marchewką. Odcedzony wywar doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zagotować. Mięso ułożyć w wyparzonych słoikach(u mnie do połowy słoika), zalać gorącym wywarem, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze