Klopsiki w occie

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Przygotowuję je na różne uroczystości.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Wamka, Świecie

Składniki

Klopsiki:
● 1/2 kg mielonego mięsa
● 1 szkl. bułki tartej
● jajko
● sól
● olej do smażenia
Zalewa:
● kilka ziaren ziela angielskiego
● kilka liści laurowych
● 1/2 szkl. octu

Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki w occie

  • 1. Do mięsa wbijamy jajko,
    wsypujemy 3/4 szklanki bułki
    tartej i mieszamy. Doprawiamy solą. Wyrabiamy
    na jednolitą masę. Formujemy
    niewielkie klopsiki. Obtaczamy
    w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron na złotobrązowy
    kolor.
  • 2. Przygotowujemy zalewę:
    do garnka wlewamy litr wody
    i ocet, wkładamy ziele
    angielskie i liście laurowe.
    Doprowadzamy do wrzenia
    i zalewamy klopsiki. Odstawiamy
    do wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mielone mięsozapraszamy gości

Komentarze

Podobne przepisy

Gruszki w occie

Dodane przez: adela7

Gruszki w occie

Gruszki w occie są dobrym dodatkiem...

Śledź w occie

Dodane przez: kamila19851

Śledź w occie

Poniżej przedstawiam przepis na...

Klopsiki w zalewie pomidorowej

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej

Takie klopsiki podane na zimno...

Ryba w occie

Dodane przez: RedakcjaPP

Ryba w occie

Podaję ją też na wystawne przyjęcia....

image-1jlsk1v

Dodane przez: martaf

Kulki mięsne w occie

pyszna zimna przystawka

Maślaki w occie

Dodane przez: czekoladka

Maślaki w occie

Zawsze robię spore zapasy na zimę:)