Klopsiki rybne w occie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

W zamrażarce znalazłam różne ryby : płotki, wzdręgi i leszcze. Myśląc co z nich zrobić wpadłam na pomysł i zrobiłam klopsiki rybne w occie. Już najwyższy czas aby je zrobić i mieć na kolację wigilijną.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 600 g wyfiletowanej ryby ( płotki , wzdręgi, leszcze )
    2 jajka
    100 g czerstwej bułki
    1 szk mleka

    zalewa :
    1,5 szk octu
    4 szk wody
    1 łyżka ziarnistego pieprzu
    1 łyżka białej gorczycy
    1 duża cebula
    4 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka cukru
    sól ( soli tyle zby zalewa była dobrze słona bo klopsiki nie są solone )

    mąka do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przekąski

Klopsiki rybne w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
    Gotować ją około 10 minut na małym ogniu.
    Bułkę namoczyć w mleku.
    Rybę razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
    Dodać jajko i wyrobić masę.
    Formować kulki większe od orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na oleju.
    Gotowe klopsiki wkładać do gorącej zalewy i zostawić na 12 godzin.
    Po tym czasie przełożyć klopsiki do słoików, zalać zalewą i zakręcić słoiki.
    Przechowywać w lodówce.
    Podawać po kilku dniach.

Porady

czas przygotowania podany bez czasu marynowania klopsików w zalewie Do dłuższego przechowywania zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Leszcz Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować