Klasyczny hummus

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Hummus to smaczna, zdrowa pasta do pieczywka i różnych przekąsek. Klasyczną pastę możemy urozmaicać o ulubione zioła i przyprawy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy po 400 g,
    100 g pasty tahini,
    1 ząbek czosnku,
    5 łyżek oliwy,
    sok z jednej cytryny,
    8 łyżek ziemnej wody,
    przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Hummus

Klasyczny hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę z puszki odsączamy z wody. Zamiast ciecierzycy możemy użyć cieciorki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy również pastę tahini ( zmielony na gładko prażony sezam). Przyprawiamy solą i pieprzem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy również oliwę, sok z cytryny i zimną wodę. Całość blendujemy blenderem ręcznym typu żyrafa.

    Całość blendujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną pastę próbujemy jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy pikantny smak możemy dodać odrobinę chilli lub ostrej papryki. Możemy też dodać ulubione zioła i przyprawy.

    Ja hummus posypałam dodatkowo przyprawą czosnek, suszony pomidor, bazylia.
    Domowy hummus przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało nawet tydzień.
    Smacznego.

Porady

Przygotowany hummus podajemy ze świeżym pieczywkiem , świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, do zajadania z paluszkami, krakersami, grissini.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować