KLASYCZNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

4.48 (182 ocen)

  • 60 min

Klasyka, zapewne każdy z Was próbował kiedyś pierogów w tej wersji.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki,
    około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
    1 i 1/2 łyżeczki soli,
    1 i 1/2 łyżeczki oleju.

    Składniki na farsz:
    50 dkg kapusty kiszonej,
    2 duże garści grzybów,
    2 małe cebule,
    ostra papryka,
    pieprz,
    sól,
    masło.
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypuję do miski, robię wgłębienie, w które wsypuję sól i wlewam olej.
    Stopniowo dodaję wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka.
    Dobrze wyrabiam ciasto, aby było gładkie oraz elastyczne (osobiście ugniatałam je 10 minut).
    Na koniec dosyć cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka.
  • 2. Wcześniej namoczone grzyby gotuję do miękkości.
    Kapustę również gotuję do miękkości z dodatkiem 2 listków laurowych, 2 ziarenek ziela angielskiego oraz dwóch ziarenek pieprzu.
    Cebule kroję w drobną kostkę, podsmażam na odrobinie masła.
    Kapustę oraz grzyby dobrze osączam z wody, drobno siekam (ja użyłam nożyka w blenderze), łączę z podsmażoną cebulą.
    Całość dobrze doprawiam, farsz powinien być ostry.
    Na środku kółeczek z ciasta nakładam farsz, dokładnie zlepiam na pierogi.
    Gotuję w osolonej wodzie około 4 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować