Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypuję do miski, robię wgłębienie, w które wsypuję sól i wlewam olej.
Stopniowo dodaję wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka.
Dobrze wyrabiam ciasto, aby było gładkie oraz elastyczne (osobiście ugniatałam je 10 minut).
Na koniec dosyć cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka.
2.Wcześniej namoczone grzyby gotuję do miękkości.
Kapustę również gotuję do miękkości z dodatkiem 2 listków laurowych, 2 ziarenek ziela angielskiego oraz dwóch ziarenek pieprzu.
Cebule kroję w drobną kostkę, podsmażam na odrobinie masła.
Kapustę oraz grzyby dobrze osączam z wody, drobno siekam (ja użyłam nożyka w blenderze), łączę z podsmażoną cebulą.
Całość dobrze doprawiam, farsz powinien być ostry.
Na środku kółeczek z ciasta nakładam farsz, dokładnie zlepiam na pierogi.
Gotuję w osolonej wodzie około 4 minut.
Komentarze