Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiszone ogórki na zimę zalewane wrzącym sokiem spod kiszenia ogórków. Tym sposobem podzieliła się ze mną znajoma z Ukrainy, dzięki temu sposobowi ogórki zachowują smak i chrupkość. Ponadto jest to idealny sposób dla osób, które nie posiadają zimnej piwnicy, gdyż te ogórki można przechowywać w temperaturze pokojowej i nic się z nimi nie dzieje.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki dowolna ilość

    Na słoik o pojemności 3 l:
    2 baldachy kopru
    5-6 liści czarnej porzeczki
    1 liść chrzanu
    3-4 ząbki czosnku
    2-3 łodyżki kolendry z zielonymi ziarnami

    Zalewa:
    1 l wody
    1,5 łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Umyte ogórki ciasno układam w słojach o różnej pojemności. Do każdego słoja wkładam przyprawy pomiędzy ogórkami. Sól rozpuszczam w zimnej wodzie i zalewam przygotowane ogórki. Lekko zakręcam, stawiam w płaskiej misce( mogą cieknąć) i pozostawiam w temperaturze pokojowej do zakiszenia. W zależności od temperatury w pomieszczeniu trwa to około 3-5 dni.
    Po tym czasie zlewam sok spod ogórków, zagotowuję. Gorącym zalewam ponownie ogórki. Przygotowuję czyste zakrętki i gumki. Zakręcam zakrętki, sprawdzam czy słoiki są szczelne i wynoszę w suche ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fermentacja Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować