Ogórki kiszone z kolendrą i liśćmi winogron

4.48 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiszone ogórki idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu oraz główny składnik zupy ogórkowej.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolna ilość ogórków gruntowych podobnej wielkości

    zalewa:
    proporcje na 1 litr wody:
    1,5 stołowej łyżki soli morskiej

    przyprawy:
    proporcje na słoik 0,9 l:
    ząbek czosnku
    1-2 liście winogron
    2 kulki ziela angielskiego
    pół łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    pół łyżeczki ziaren gorczycy
    gałązka kopru
    gałązka kolendry wraz z ziarnami
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone z kolendrą i liśćmi winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy. Ogórki ciasno układamy w słoikach. W szczeliny między ogórkami wkładamy liście winogron, łodygi kopru i kolendry. Wodę gotujemy z solą, jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Wystudzone odstawiamy suche chłodne miejsce.
    Tak przygotowane ogórki można przechowywać do 6 miesięcy w spiżarni, piwnicy lub lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować