Kiszone ogórki z liśćmi dębu

3.1 (20 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Kiszone ogórki po staropolsku - za sprawą liści będą naturalnie chrupiące i jędrne. Liście dębu zawierają garbniki, które naturalnie pozwalają zachować strukturę ogórka i go konserwują. Takie ogórki przyjemnie chrupią. 

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • na 1 słoik
    2 liście dębu
    1 ząbek czosnku
    gorczyca
    ziele angielskie
    liść laurowy
    ziarna pieprzu
    kawałek chrzanu
    koper

    1 l wody - 1 łyżka soli

    ogórki średniej wielkości - około 8 sztuk
Wystaw ocenę:

3.1 (20 ocen)

Kiszone ogórki z liśćmi dębu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżo zerwane ogórki i liście dębowe płuczę w zimnej wodzie
  • 2. Do czystego słoika układam ogórki, przyprawy a następnie zalewam solanką.
    Odstawiam w ciepłe i zacienione miejsce na około 3 dni. Po 3 - 5 dniach w zależności od temperatury ogórki są już gotowe

Porady

Uwielbiam kiszonki i ogórki są jedną z moich ulubionych , dlatego kupując lub zrywając warto wybierać te młode i świeżo zebrane, bo jakość produktu jest wyczuwalna również po zakiszeniu Do kiszonki oczywiście można dodać przyprawy i inne dodatki jak chili, to jest wariant podstawowy , najbardziej klasycznych ogórków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować