Kiszona papryka

4.5 (199 ocen)

Kiszona papryka to wspaniały dodatek do sałatek kanapek czy zapiekanek.

Składniki:

  • 6 dużych papryk
    1,5 - 2 łyżki soli himalajskiej (wedle smaku)
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    3 papryczki peperoncini
    4 ząbki czosnku, obrane lekko rozgniecione
    3 liście chrzanu
    4 gałązki kopru
    ciepła woda około 2 - 3 litrów
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę, myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych.
  • 2. Kroimy paprykę na kawałki.
  • 3. Zagotowujemy około 2 - 3 litrów wody.
  • 4. Na dno naczynia kamionkowego o pojemności około 3 - 4 litrów wrzucamy ziele angielskie, liście, peperoncini, czosnek.
  • 5. Następnie ciasno układamy paprykę. Między paprykę wkładamy gałązki kopru.
  • 6. Zalewamy ciepłą osoloną wodą.
  • 7. Wierzch przykrywamy liśćmi chrzanu. Tak by nie było widać papryki. Na górę kładziemy obciążony talerzyk. Zostawiamy na 3 - 4 dni w ciepłej stałej temperaturze.

Porady

Jeżeli lubimy ziołowe aromaty możemy dodać np. rozmaryn, szałwię itp. Przy kwaszeniu papryki postępujemy podobnie jak przy kwaszeniu ogórków małosolnych stopień ukwaszenia w dużej mierze zależy od naszego gustu. Taką paprykę, możemy również zrobić w słoikach i przechowywać tak jak ogórki kiszone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować