Papryka kiszona

4.43 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną kiszoną paprykę. Zupełnie inna w smaku niż marynowana. Doskonała do kanapek lub do sałatek. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg papryki
    1,5 l wody
    3 łyżki soli
    4 ząbki czosnku
    liść chrzanu
    kawałek korzenia chrzanu
    2 gałązki kopru
Wystaw ocenę:

4.43 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka kiszona 1. Paprykę myjemy i wycieramy ściereczką. Kroimy i usuwamy pestki oraz białe i zielone części.
    Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Czosnek obieramy z łusek, liść chrzanu i koper myjemy, korzeń chrzanu kroimy na mniejsze kawałki.
    Do czystych słoików wkładamy ząbek czosnku, koper, kawałek liścia i korzenia chrzanu.
    Pokrojoną paprykę układamy w słoikach i wlewamy gorącą słoną zalewę. Słoiki zamykamy i odstawiamy do góry dnem na ściereczkę.
    Gdy słoiki ostygną przestawiamy na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Papryka Sól Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować