Kiszona papryka z marchewką

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowa papryka – kiszona z marchewką oraz czosnkiem. Jest dużo zdrowsza niż z zalewy octowej. Idealna do chleba ze smalcem lub wędliną.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg papryki u mnie czerwona i 2 żółte
    ½ kg marchewki
    Przyprawy do kiszenia – koper, ząbki czosnku, liść laurowy, ziarna pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona papryka z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: papryki opłukać, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w w większe paski. Marchew oczyścić ze skórki, pokroić w plasterki. Do wyparzonych słoików na dno ułożyć plasterki marchewki, paski papryki. Dodać przyprawy do słoików. Wodę zagotować, dodać 1 łyżkę stołową soli(nie jodowanej), wymieszać do rozpuszczenia się – zalać słoiki z papryką wystudzoną wodą, zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce by warzywa zakisły.(na moim zdjęciu papryka ma 1 tydzień kiszenia i już nadaje się do spożycia).

Porady

1. ząbki czosnku nie obierać z łupin. 2. do słoika 1/2 l należy dodać 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować