Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiszona kapusta z grzybami na ciepło, często kojarzy nam się z zimą, jednak jest ona świetnym dodatkiem do dania głównego.Super smakuje w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i sztuką mięsa. Takim obiadem najemy się do syta.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
    2 cebule
    1 łyżka masła klarowanego
    0,5 kg. kiszonej kapusty
    woda lub bulion/rosół
    2 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    sól, pieprz
    Zasmażka:
    1 łyżka smalcu
    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu 1. Grzyby namoczyć we wrzątku, zostawić na minimum 1 godzinę.
  • Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu 2. Cebulę pokroić w kostkę
    W garnku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.
  • Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu 3. Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać na sicie, pokroić na mniejsze kawałki.
    Dodać do reszty składników.
    Smażyć kolejne 5 min na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.
    Całość podlać wybranym płynem.
    Dusić kolejne 40 min w między czasie doprawiając solą, pieprzem oraz majerankiem.
    Zasmażka:
    Na patelni rozgrzać smalec,wsypać mąkę, dokładnie wymieszać,dodać chochlę soku z kapusty, połączyć.
    Zasmażkę dodać do kapusty,wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować