KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI

4.42 (199 ocen)

  • 60 min

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    10 dkg suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    2 ziela angielski
    kilka kulek pieprzu
    2 litry wody
    sól, pieprz i magi do smaku
    DODATKOWO :
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.42 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskami i przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy liście, ziele i pieprz w ziarnkach. Gotujemy około 30-40 minut.
    Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na około 40 minut aż napęcznieją.
    Do kapusty dodajemy namoczone, pokrojone grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie gotujemy około 20 minut. W razie konieczności dolewamy wodę.
    Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podpiekamy na niej cebulkę na złoto.
    Dodajemy ja do kapusty i mieszamy.
    Drugą łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę.
    Do kapusty dodajemy 2 łyżki zasmażki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
    Kapustę ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i magi. Przekładamy na półmisek, podajemy ciepłą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować