Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna.
60 min
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
10 dkg suszonych grzybów
2 liście laurowe
2 ziela angielski
kilka kulek pieprzu
2 litry wody
sól, pieprz i magi do smaku
DODATKOWO :
1 duża cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Kapusta kiszona zasmażana z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskami i przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy liście, ziele i pieprz w ziarnkach. Gotujemy około 30-40 minut.
Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na około 40 minut aż napęcznieją.
Do kapusty dodajemy namoczone, pokrojone grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie gotujemy około 20 minut. W razie konieczności dolewamy wodę.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podpiekamy na niej cebulkę na złoto.
Dodajemy ja do kapusty i mieszamy.
Drugą łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę.
Do kapusty dodajemy 2 łyżki zasmażki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Kapustę ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i magi. Przekładamy na półmisek, podajemy ciepłą.
Smacznego.
Komentarze