Kiełbasa schabowa

4.46 (171 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Swojska kiełbasa wieprzowa z karkówki z kawałkami schabu.

  • 8 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki w przeliczeniu na 1 kg mięsa:
    1 kg wieprzowiny (karkówka i schab)
    na 1 kg mięsa 15 gram soli morskiej
    1,5 metra jelita naturalnego
    pieprz (do smaku)
    jałowiec (do smaku)
    czosnek 2 -3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa średnia główka czosnku polskiego)
    młotkowane ziarna kolendry do smaku
    majeranek (do smaku)
    ok. 0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbasa schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę mielimy na grubym oczku. Schab kroimy w kostkę. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję. Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Porady

Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni... Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku - powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa. Schab należy ręcznie pokroić w kostkę, następnie domieszać do zmielonej na grubym oczku karkówki, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa. Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa (3 kg karkówki, 2 kg schabu), wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować