KETO chlebek z brokułem bez mąki

5 (20 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Przepis na pyszny bezglutenowy chlebek na bazie brokuła, jajek i siemienia lnianego.
Prosty i szybki do przygotowania. Można go podawać z ulubionymi dodatkami.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Składniki: (u mnie keksówka spód 28cmx9cm)
    • różyczki brokuła (ok. 50-60g),
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (ok. 40g),
    • 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20g),
    • 1-2 ząbki czosnku,
    • łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu i fosforanów)
    • 1 płaska łyżeczka soli (u mnie kłodawska)
    • na czubku łyżeczki curry i pieprzu cayenne,
Wystaw ocenę:

5 (20 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Keto chlebek z brokułem bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
    Różyczki brokuła siekamy, nie musi być bardzo drobno. Można również użyć malaksera. Całość umieszczamy w naczyniu i dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką, nie potrzeba miksera.
    Gdy całość będzie już dobrze wymieszana przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie mała keksówka. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości blaszki.
    Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik na około 10minut i dopiero wyjmujemy chlebek. Gotowy chleb przechowujemy w lodówce. Można również upiec więcej i po pocięciu na kawałki zamrozić. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować