Przepis na pyszny bezglutenowy chlebek na bazie brokuła, jajek i siemienia lnianego.
Prosty i szybki do przygotowania. Można go podawać z ulubionymi dodatkami.
10 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Składniki: (u mnie keksówka spód 28cmx9cm)
• różyczki brokuła (ok. 50-60g),
• 3 jajka,
• 3 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (ok. 40g),
• 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20g),
• 1-2 ząbki czosnku,
• łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu i fosforanów)
• 1 płaska łyżeczka soli (u mnie kłodawska)
• na czubku łyżeczki curry i pieprzu cayenne,
Keto chlebek z brokułem bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Różyczki brokuła siekamy, nie musi być bardzo drobno. Można również użyć malaksera. Całość umieszczamy w naczyniu i dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką, nie potrzeba miksera.
Gdy całość będzie już dobrze wymieszana przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie mała keksówka. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości blaszki.
Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik na około 10minut i dopiero wyjmujemy chlebek. Gotowy chleb przechowujemy w lodówce. Można również upiec więcej i po pocięciu na kawałki zamrozić. Smacznego:)
Komentarze