Ketchup pomidorowy bez cukru

4.48 (201 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Zawsze miałam problem żeby kupić ketchup bez cukru, jak wchodziłam do sklepu to były same z cukrem i oczywiście mogłam się tylko obejść smakiem. W tym roku postanowiłam przygotować własny ketchup z pomidorów i warzyw z dodatkiem niewielkiej ilości ksylitolu. Polecam go osobom, które muszą stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 5 kilogramów pomidorów
    2 kilogramy papryki
    1 kilogram jabłek
    4 marchewki
    2 pietruszki
    Pół selera
    4 cebule
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki soli
    2 łyżki ksylitolu
    4 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki musztardy
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup pomidorowy bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam warzywa za pomocą robota wielofunkcyjnego. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie trzy godziny, wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu przez przy godziny. Ostudzone warzywa przecieramy przez sitko, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy na małym ogniu. Ketchup gotujemy do momentu aż będzie gęsty. Przelewamy do umytych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować