Ketchup pikantny

0 (0 ocen)

Ok kilku lat przekonałam się że tylko domowy ketchup jest najlepszy. Wiem co jem to jego motto. Zero konserwantów, ulepszaczy i barwników. Ogólnie muszę unikać chemii w jedzeniu co wiadomo nie jest łatwe. Dlatego staram się jeść jak najmniej przetworzonych produktów. Ten ketchup mogę wyjadać łyżką

Składniki:

  • 2 kg pomidorów najlepiej lima
    1/2 kg jabłek winnych
    1/2 kg selera, marchwi i pietruszki /ma być w sumie pół kilo/
    1/4 kg cebuli
    1 łyżka zmielonego kminku
    pieprz do smaku
    1 paprykę chili
    2 liście laurowe utłuczone
    4 goździki utłuczone
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    200 ml octu
    1 łyżka soli /do smaku/
    cukier do smaku
    olej do smażenia około dwie łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa starte 1. Jabłka i warzywa obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę przesmażam na oleju, i dodaję jabłka i warzywa.
  • warzywa przesmażone 2. Przesmażam dalej całość aż wszystko zmięknie. W brytfannie przesmażam pokrojone pomidory.
  • warzywa przetarte 3. Następnie przecieram je przez przecierak. Do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka .
  • ketchup po przetarciu 4. Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (163 ocen)

Ketchup łagodny

To może cię zainteresować