Ketchup pikantny i łagodny

4.48 (163 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od taty

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
    2 duże marchewki
    4 małe pietruszki
    4 średnie cebule
    8 ząbków czosnku
    sól
    pieprz ziołowy i cytrynowy
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej
    150 ml octu winnego z białego wina
    1 szklanka cukru
    8 listków laurowych
    spory pęczek świeżej bazylii

    WERSJA PIKANTNA
    + 1 papryczka chilli
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup pikantny i łagodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory 1. Pomidory myjemy i wycinamy twarde szypułki. Kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy.
  • Warzywa 2. Marchewkę, pietruszkę, cebule i czosnek obieramy.
  • Pomidory z warzywami i bazylią 3. Jak pomidory podgotują się to dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
    Pietruszkę i marchewkę kroimy w cienkie plasterki i również dodajemy.
    Dorzucamy do garnka listki laurowe i bazylię. Do wersji pikantnej dorzucamy 1 pokrojoną papryczkę chilli.
    Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz.
  • Zmiksowane pomidory 4. Wyjmujemy listki laurowe i miksujemy dodając ocet winny, przyprawy i cukier. Gotujemy jeszcze około 40 minut.
  • Przetarte pomidory 5. Po ugotowaniu przecieramy wszystko przez sito i znów stawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia.
    Po wlaniu do słoiczków pasteryzujemy ok. 10 min od zagotowania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować