Ketchup pikantny i łagodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy i wycinamy twarde szypułki. Kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy.
2.Marchewkę, pietruszkę, cebule i czosnek obieramy.
3.Jak pomidory podgotują się to dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Pietruszkę i marchewkę kroimy w cienkie plasterki i również dodajemy.
Dorzucamy do garnka listki laurowe i bazylię. Do wersji pikantnej dorzucamy 1 pokrojoną papryczkę chilli.
Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz.
4.Wyjmujemy listki laurowe i miksujemy dodając ocet winny, przyprawy i cukier. Gotujemy jeszcze około 40 minut.
5.Po ugotowaniu przecieramy wszystko przez sito i znów stawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia.
Po wlaniu do słoiczków pasteryzujemy ok. 10 min od zagotowania
Komentarze