pikantny ketchup z papryki

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs.

  • 60 min

Składniki:

  • na 6 małych słoiczków:
    1 kg czerwonej papryki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 papryczki chilli
    200 g koncentratu pomidorowego
    1/4 szklanki octu
    1/2 szklanki oleju
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki soli
    odrobina pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy Dodatki

Pikantny ketchup z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki i papryczki chilli umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zmielić w maszynce do mięsa o drobnym sitku. Zmielić także cebulę i czosnek. Masę umieścić w garnku, dodać wszystkie pozostałe składniki (podczas gotowania najlepiej spróbować czy nie trzeba dodać którejś z przypraw) i gotować około kwadransa lub dłużej aż woda odparuje. Gorący ketchup przelać do słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować około 10-15 minut.

Porady

* Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować