Keks z papryką

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Keks, ale w wydaniu na słono.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    200 g wędzonego boczku lub szynki
    100 g żółtego sera
    200 g mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki mleka
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Keks

Keks z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200ºC. Formę o wymiarach 25x12cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę bez dodawania dodatkowego tłuszczu, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać i odstawić, aby chwilę przestygło.
  • 3. Do miski wbić jajka, wlać mleko i oliwę. Mieszać trzepaczką przez kilka minut. Potem dodać żółty ser starty na tarce oraz przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać z patelni boczek z papryką i przyprawami. Wymieszać i przelać do formy.
  • 4. Piec ok. 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować