Zawijane keksowe bułeczki z lukrem

  • wyświetlono: 400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kto chętny na pyszną bułeczkę? Zapraszam, bo są pyszne, niezwykle mięciutkie ciasto, wspaniała w smaku mieszanka keksowa, do tego słodki lukier. Ja takie bułeczki uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy, ale można podać je z mlekiem, jak kto lubi. Takie bułeczki można również upiec również na świąteczny stół, będą pyszną ozdobą stołu, ale również szybko z niego znikną.

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży

Ciasto:
2 jajka
1 żółtko
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
3 szklanki mąki tortowej
ewentualnie ciepłe mleko

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
30 dag mieszanki keksowej
2 łyżki masła lub margaryny
mąka pszenna do posypania stolnicy
kolorowa cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Zawijane keksowe bułeczki z lukrem

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, olej i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszanką keksową i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w dość szerokie plastry, formujemy z nich okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną. Z każdej rolady wykroimy 10 bułeczek.
  • 4. Pieczenie: Bułeczki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • 5. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim bułki. Następnie dekorujemy kolorową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 6. Podanie: Gdy lukier zastygnie bułeczki są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 bułeczek. Pamiętajmy, żeby białko do lukru było sparzone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowewypieki domoweWielkanocbułeczkipodwieczoreksłodkie bułeczkidla gościPoczęstunekdrożdżowe bułeczkisłodkie bułkiz bakaliamidomowe wypiekiprzepis_miesiąca1000z lukremprzepis_z_olejem_rzepakowymbułeczki z drożdżowekeksowez mieszanką keksowązawijane bułeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe pierniki z lukrem 1

Dodane przez: Elisa

Domowe pierniki z lukrem

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowych...

ciasteczka walentynkowe

Dodane przez: Netka

Kruche ciasteczka walentynkowe z pysznym...

Bardzo proste,łatwe,szybkie i smaczne...

cynamonowe slimaczki z kremem czekoladowym

Dodane przez: Bożena Z.

Cynamonowo waniliowe ciastka zawijane z...

Smaczne ślimaczki - kruche ciasteczka...

oponki parzone

Dodane przez: iziona

Oponki z ciasta parzonego z cytrynowym lukrem

Oponki i nie oponki bo bez sera,...

KRUCHE CIASTECZKA Z LUKREM

Dodane przez: marze

Kruche ciasteczka z lukrem

Robi się je szybko i łatwo.Największą...

Bułeczki z wiśniami

Dodane przez: mysza75

Bułeczki z wiśniami

Bułeczki do pracy, na piknik na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE