Keks na majonezie z daktylami, żurawiną, jabłkiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Keks to jedno z moich ulubionych ciast, mnóstwo bakali, wilgotne ciasto i pyszna polewa...Pychota !
Moje bakalie to tym razem przewaga dużych, całych daktyli których nie chciałam kroić na kawałki dlatego większość opadła na dno, ale oczywiście możecie pominąć daktyle, a dodać inne bakalie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na keksówkę 20 x 10 cm:

    1/3 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    3 jajka M
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki majonezu
    1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki do bakalii
    daktyle, orzechy, żurawina, mała połówka jabłka
    esencja waniliowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Keks na majonezie z daktylami, żurawiną, jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, esencja waniliowa i mieszamy całość.
    2. Bakalie (daktyle i żurawinę przelałam gorącą wodą i odsączyłam) mieszamy z mąka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej.
    Ciasto pieczemy w 180 stopni Celsjusza przez około 45 min do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek drewniany wbity w ciasto musi być suchy !
    Wierzch ciasta polałam polewą z mleka w proszku oraz gotową polewą z ciemnej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Orzechy Żurawina Jabłka Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować