Świateczny keks z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Keks pełen bakalii, czyli świąteczny. Chociaż piekę go nie tylko na święta.

  • 50 min

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    starta skórka z cytryny lub pomarańczy
    2 łyżki owoców kandyzowanych
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki suszonej żurawiny
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Świateczny keks z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru, żółtkami oraz startą skórką. Biała ubić ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz białka. Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące. Wymieszać i wyłożyć do foremki keksowej o wym. 9x 28 cm. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec ok.40 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Owoce Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować