Chcąc się zdrowo odżywiać lub będąc na diecie nie trzeba całkowicie rezygnować z tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Wystarczy upiec je z nieco zdrowszych składników.
1 godz. 30 min
Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista - 240 g
mąka tortowa - 150 g
daktyle /posiekane/ - 150 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
wrząca woda – 100 ml
cukier trzcinowy – 150 g
miękkie masło – 180 g
jajka – 4 szt.
syrop klonowy - 1/2 szk.
soda oczyszczona – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
DO DEKORACJI:
lukier, cukrowe jajeczka i listki melisy
Razowy keks z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone daktyle zalewam wrzącą wodą, dodaję sodę oczyszczoną i odstawiam na 10 minut. Dodaję syrop klonowy, mieszam i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
2.Miękkie masło miksuję z cukrem na puszysty krem. Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksując.
3.Dodaję daktyle razem z wodą,w której się moczyły, krótko miksuję i dodaję partiami obie mąki, proszek do pieczenia i tym razem miksuję na najniższych obrotach miksera.
4.Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 27 x 8,5 cm. Foremkę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 75 minut do tzw. suchego patyczka.
5.Upieczone wyjmuję z piekarnika, zostawiam w foremce ok. 10 minut do przestygnięcia. Następnie wyjmuję na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
6.Wystudzone ciasto dekoruję lukrem, cukrowymi jajeczkami i listkami melisy lub oprószam cukrem pudrem.
Komentarze