Razowy keks z daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chcąc się zdrowo odżywiać lub będąc na diecie nie trzeba całkowicie rezygnować z tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Wystarczy upiec je z nieco zdrowszych składników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 240 g
    mąka tortowa - 150 g
    daktyle /posiekane/ - 150 g
    kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
    wrząca woda – 100 ml
    cukier trzcinowy – 150 g
    miękkie masło – 180 g
    jajka – 4 szt.
    syrop klonowy - 1/2 szk.
    soda oczyszczona – 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki

    DO DEKORACJI:
    lukier, cukrowe jajeczka i listki melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Razowy keks z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone daktyle zalewam wrzącą wodą, dodaję sodę oczyszczoną i odstawiam na 10 minut. Dodaję syrop klonowy, mieszam i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Miękkie masło miksuję z cukrem na puszysty krem. Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksując.
  • 3. Dodaję daktyle razem z wodą,w której się moczyły, krótko miksuję i dodaję partiami obie mąki, proszek do pieczenia i tym razem miksuję na najniższych obrotach miksera.
  • 4. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 27 x 8,5 cm. Foremkę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 75 minut do tzw. suchego patyczka.
  • 5. Upieczone wyjmuję z piekarnika, zostawiam w foremce ok. 10 minut do przestygnięcia. Następnie wyjmuję na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
  • 6. Wystudzone ciasto dekoruję lukrem, cukrowymi jajeczkami i listkami melisy lub oprószam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować